Fantastiska Frank

Josef Frank tillhör den elit av formgivare vars skapelser aldrig tycks bli omoderna. Troligtvis beror det på att de aldrig har varit trendiga, utan bara välgjorda med en design som håller.
 
Frank kom till Sverige 1933 och anställdes på Svenskt Tenn 1934. Samarbetet med Estrid Ericsson gav dem båda internationellt erkännande.
 
Många av Franks verk tillverkas fortfarande och säljs via Svensk Tenn.
 
Här har ni några av min favoriter (det finns ju lite att välja på)
De mönster och former han utarbetade funkar i de flesta hem, även idag. Han gillade när man kunde se igenom stolar och under skåp, inredningen fick inte kännas för kompakt. Min absoluta favorit i samlingen är ljusstaken "Vänskapsknuten" som Frank designade 1938 som en symbol för fred och vänskap. Alltid lika aktuell...
 
Tyget ovan fungerar utmärkt till kuddar i en ljus soffa, som hissgardin i ett vitt, eller grått, kök. Stolarna passar till de flesta matbord och soffbordet skulle vara fint till en svängd soffa av Howardmodell. Fåtöljen är som ett smycke, jag tänker mig den som "statement piece" till en i övrigt ljus och avskalad inredning. Lampan piggar upp vilket grått rum som helst och skåpet hade varit häftigt i ett sovrum med mörkblå väggar.
 
Nu är priset på de här dyrgriparna rätt högt, men värdet kommer inte att sjunka, det säljs fortfarande föremål på auktioner till höga priser, så investeringen är rätt trygg.
 
Då ska man bara bestämma sig för vad man ska spara till...
 
 

Kommentera här: