Vackra blåvita serviser

Min favoritfärg är blå och min favoritkombination är blåvitt och har varit så länge jag kan minnas. När det kommer till porslin är det samma sak där, även om jag själv inte har någon blåvit servis ännu, men drömma kan man ju alltid.
 
Det finns tre klassiska serviser som jag svärmar lite mer för, den första är den danska klassikern "Musselmalet" från Royal Copenhagen:
Mönstret härstammar ända från 1770-talet, men Arnold Krog står för den design vi kan se idag, alla tre varianterna. Det här mönstret har stått sig sedan 1888, så det får verkligen betraktas som en klassiker. Servisen tillverkas fortfarande, men går även att finna på Blocket och auktioner, så den är relativt lätt att samla på.
 
 
Nästa favorit är "Vinranka" från Gefle Porslinfabrik. Mönstret är skapat av Arthur Percy och servisen var i produktion från 1938 till 1969. 
Den här skönheten är dessvärre inte i produktion längre, men går att hitta på auktioner och, om man har tur, så kan man plocka upp enstaka exemplar på loppmarknader. Ett samlarobjekt som kräver lite mer insats.
Sist, men inte minst, har vi finporslinet "Svenska slott" från Rörstrand. Det här är en pampig servis som lämpar sig väldigt väl för söndagsmiddagar och finbjudningar.
Den var i produktion hos Rörstrand från 1911 till 1970 och kan numer hittas hos antikhandlare och på auktionssajter. Jag tycker den är engelsk i stilen och kan absolut se mig själv sitta i en slottsmatsal och äta en finare middag på det här porslinet. Å andra sidan så piggar en vacker tallrik upp vilken falukorvsmiddag som helst.
 
Om jag nu bara kunde bestämma mig för en av dem, så skulle samlingen snart vara påbörjad...
 
Bilder från Auctionnet, Tradera och Blocket.
 

Kommentera här: